Natuurlijk Samenspel

Date: 
Wednesday, 17 March, 2021 - 19:30 to 21:00
Pricing: 
€ 2,50 voor leden en € 10,00 voor niet leden
Members only: 
No (all Atos employees)
Children allowed: 
Yes
Minimum age: 
16

Natuurlijk Samenspel

Vooruitlopend op ‘De natuur als spiegel’ (2 aparte events voor kinderen en volwassenen in een dierentuim ) organiseren we als voorbereiding een online sessie met als thema ‘Natuurlijk Samenspel’. Al het zichtbare om ons heen bestaat bij de gratie van samenwerken.
 
Het zit zo vervlochten in ons leven dat we er van uitgaan dat iedereen kan samenwerken, waardoor nauwelijks iemand er expliciet les in heeft gehad. Hoe vaak gaat het echter niet mis? Samenwerken heeft de mensheid tot grote hoogte doen stijgen (ook letterlijk als we kijken naar Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld). Echter, mieren zijn in staat om hun nest, in verhouding tot hun lichaamslengte, nog veel hoger te bouwen. Hoe kan het dat een dier met zo weinig hersenen zo goed kan samenwerken? Hoe kan het dat wij, met zo veel hersenen, soms zo beroerd samenwerken? Wordt het dan niet tijd om de onderliggende principes van natuurlijk samenwerken te verkennen? Een fundamenteel ander perspectief op samenwerken die het mogelijk maakt dat teams, afdelingen, organisaties en gezinnen op termijn veel effectiever en efficiënter samenwerken.
We gaan dat op een speelse en interactieve wijze te weten komen.
 
Samenwerken = samenpel
Samenspel is eigenlijk een veel betere benaming voor de activiteiten die wij scharen onder de noemer samenwerken. Het woord geeft veel meer energie. Het woord nodigt uit tot experimenteren. Een werkvorm waar fouten maken mag. In die zin is samenspel veel vrijer, frivoler, dynamischer.
 
Als zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige probeert Eric de Blok zijn drie passies, te weten de natuur, de mens en organisatiekunde, zo veel mogelijk te combineren. Hij geef hier op drie manieren invulling aan, namelijk als gepassioneerd spreker, trainer en gids bij Natuurvisie, als betrokken organisatieadviseur en coach bij GNG Consultancy en als bevlogen vrijwillig dierentuingids bij Koninklijke Burgers' Zoo. Door de combinatie van deze passies heeft hij een brede kijk op organisatievraagstukken en een onuitputtelijke inspiratiebron voor mogelijke oplossingsrichtingen die zich in de praktijk bewezen hebben.